VARNA UPORABA ETERIČNIH OLJ

VARNA UPORABA ETERIČNIH OLJ

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so hlapljiv derivat, pridobljen iz surovega rastlinskega materiala s parno destilacijo, mehansko obdelavo citrusnih sadežev ali s suho destilacijo.

V rastlinah se nahajajo hlapne snovi in hlapna olja, ki se skladiščijo v posebnih žleznih celicah v različnih delih rastlin od cvetov do korenin. Eterično olje v steklenički je povsem nov produkt, ki ga soustvarjajo, rastline, okolje in človek.

 

Delovanje eteričnih olj

 • Preko vonja aromatične molekule preko nosnice prodrejo v olfaktorni epitelij, kjer se spremenijo v električni signal in potuje v limbični sistem. Na ta način vplivajo na naša čustva, počutje in obnašanje.
 • Preko kože in sluznice posamezne spojine prodrejo skozi kožo, preidejo v kri in limfo in dosežejo posamezne organe.
 • Preko zaužitja (samo pod zdravniškim nadzorom)
 • Eterična olja delujejo v prostoru, uporabimo jih lahko v različne namene npr. razkuževanje prostora, sprostitev, koncentracija…

 

Varna uporaba eteričnih olj

Za varno uporabo eteričnih olj moramo poznati njihovo kemijsko sestavo. Nekatere kemijske družine ali spojine na koži povzročajo draženje, preobčutljivostne in fototoksične reakcije. Določene komponente so podvržene hitri oksidaciji. Če oksidirajo, postanejo dražilna za kožo in sluznico, hkrati pa se jim zmanjša njihova učinkovitost.

Najpogostejši neželeni učinek eteričnih olj je draženje kože. Koža pordi, lahko postane topla ali na otip celo boleča, vendar ti znaki po navadi kmalu izzvenijo. Lahko se pojavi tudi preobčutljivostni odziv. Po navadi se izrazi v obliki lisaste rdečine, ki jo spremlja bolečina in srbečica. Zato svetujemo, da se pred prvo uporabo eteričnega olja opravi preizkus preobčutljivosti. Preizkus se lahko izvede tako, da kanemo eno kapljico razredčenega eteričnega olja na notranjo stran podlakti in spremljamo reakcijo kože na tem predelu dva dni, nato postopek ponovimo. V primeru preobčutljivosti se je uporabi treba izogibati.

Tudi fototoksičnost je eden od neželenih učinkov. To je kemijsko povzročeno draženje kože, ki nastane po izpostavitvi ultravijoličnih žarkov UVA.

 

Varnostna opozorila

 1. Eteričnih olj (brez izjem) nikoli ne uporabljamo nerazredčenih, saj lahko dražijo.
 2. Uporabljamo samo eterična olja, ki jih dobro poznamo, za varno uporabo moramo poznati kemijsko sestavo eteričnih olj
 3. Eteričnih olj ne jemljemo oralno
 4. Izogibamo se dolgotrajnejši uporabi enakega eteričnega olja, saj obstaja možnost, da se razvije preobčutljivost
 5. Izogibamo se stiku eteričnih olj z očmi
 6. Pred prvo uporabo naredimo alergijski test
 7. Eterična olja shranjujemo nedosegljiva otrokom in hišnim ljubljenčkom
 8. Previdna uporaba pri občutljivih skupinah: dojenčki, otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in zdravstvenimi težavami, epileptiki…
 9. Astmatiki naj se izogibajo parnim inhalacijam
 10. Pri uporabi eteričnih olj zagotovimo dobro prezračevanje

 

Koncentracije eteričnih olj

Koncentracija eteričnih olj je odvisna od uporabnika, namena uporabe, posebnosti težave, sestave izdelka…

 

Koncentracija Uporaba
0,25 – 0,5 %

Otroci nad 6 mesecev, starejši ljudje, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in zdravstvenimi težavami, izdelki za obraz

1 % Nosečnice, otroci med 2. in 5. letom
1,5 % Psihološka aromaterapija
2 – 5 %

Delovanje na živčni, endokrilni sistem, dobro počutje in dnevni stres masažna olja, regeneracija poškodovane kože, celjenje ran

5 – 10 %

Individualno prilagojeno starosti, situaciji in zdravstvenemu stanju, akutne bolečine in vnetja, kratko obdobje in lokalni nanos

 

Nakup in shranjevanje

Kupujemo samo kvalitetna in naravna eterična olja. Opremljena so z etiketo, na kateri mora pisati: botanično ime rastline vključno z latinskim imenom in kemotipom, način pridobivanja, del rastline iz katere je pridobljeno, serijska številka, rok uporabe, alergeni.

Temperatura shranjevanja eteričnih olj pomembno vpliva na ohranjanje njihove kvalitete, zato jih je potrebno hraniti na hladnem, temnem in suhem mestu.