VARNA UPORABA ETERIČNEGA OLJA EVKALIPTA

VARNA UPORABA ETERIČNEGA OLJA EVKALIPTA

Ko omenim eterično olje evkalipta, ga največkrat povežemo s prehladi, kašljem in ostalimi virusnimi simptomi. Opažam, da ga imajo ljudje v domači lekarni in ga množično uporabljajo. Razlog za to vidim tudi v tem, da se v medijih veliko govori in piše o njem.

 

Ali je eterično olje evkalipta varno za uporabo?

Ko sem malo poguglala, sem prebrala, da ima evkaliptovo olje nešteto zdravilnih lastnosti. Kar se strinjam. Je zelo dobro olje za odraslo in zdravo populacijo. Vendar pa na nobeni stani (razen eni) niso bila omenjena varnostna opozorila. Zasledila sem samo, da naredimo pred uporabo alergijski test, kar pa velja na splošno za vsa eterična olja.

 

Kemijska sestava

Ste vedeli, da poznamo več vrst eteričnega olja evkalipta?

Med seboj se razlikujejo po kemijski sestavi in s tem posledično tudi po delovanju.

 

1. Evkalipt Globolus in Evkalipt Radiata

Glavna komponenta teh dveh olj je 1,8 cineol (evkaliptol). Študije so pokazale, da je odlično pri blaženju respiratornih infekcij, zmanjšuje vnetja in pomaga pri kašlju.

Varnostna opozorila:

  • Lahko povzročijo astmatičen napad
  • Ne uporabljajte v bližini dojenčkov in otrok mlajših od 10 let.
  • 1,8 cineol lahko povzroči resne dihalne probleme pri dojenčkih in majhnih otrocih kadar ga vdihnejo.

2. Limonin evkalipt (Eucalyptus citiodora)

V tem eteričnem olju prevladujejo aldehidi, ki so odlični repelenti, delujejo hladilno in pomirjajoče.

Varnostna opozorila:

  • Če oksidira, lahko povzroči draženje kože
  • Uporabimo največ 1% koncentracijo v celotni mešanici

3. Evkalipt dives

Tega olja pri nas nisem zasledila v prodaji, omenjam ga zaradi primerjave. Bogato je s ketoni. Eterična olja z velikim deležem ketonov so se pokazala odlična pri različnih tipih bolečin.

 

Zaključek

Še vedno prevladuje napačna uporaba eteričnih olj. Ko jaz na to opozorim, mi odvrnejo »saj sem prebrala« ali »saj je naravno« pa tudi »jaz to po svoje uporabljam«. Se zgodi, da se s kom tudi sporečem.

Primer, ki se mi je vtisnil v spomin: Šla sem v bližnjo manjšo lekarno po Bachove kapljice za eno gospo. Z uslužbenko sva se malo zaklepetali in beseda je tudi nanesla na eterična olja. Povedala mi je, da mamice pridejo po eterično olje evkalipta za majhne otroke, kar jim odsvetuje. Ker pa so nekatere zelo vztrajne, jim reče: «če pa že morate uporabite na petah«.