NARAVNA ZAŠČITA PRED NADLEŽNIM MRČESOM Z ETERIČNIMI OLJI

NARAVNA ZAŠČITA PRED NADLEŽNIM MRČESOM  Z ETERIČNIMI OLJI

Kaj privlači komarje?

Komarji nas pikajo, ker samice potrebujejo beljakovine iz naše krvi za razvoj jajčec. Raziskave kažejo, da so ljudje s krvno skupino 0 bolj podvrženi pikom komarjev kot ljudje ostalih krvnih skupin. Komarji se orientirajo po ogljikovem dioksidu, ki ga izdihujemo. Če torej ponoči bolj globoko dihamo, smo večja tarča za komarje. Privlači jih tudi človeški pot.

 

Kako vplivamo na zmanjšanje števila komarjev?

Piki komarjev so neprijetni, na mestu vboda nastane srbeča oteklina in rdečina. Število komarjev in pikov lahko zmanjšamo s preventivnimi ukrepi:

  • V okolice hiše in na vrtu odstranite vse vire stoječe vode. Izpraznite vodo iz vseh zalogovnikov, sodov, veder, steklenic, pregrinjal za bazen, lončkov za okrasne rastline, pasjih skled in zamašenih žlebov.
  • Na vrt lahko posadite tudi rastline in začimbe, ki odganjajo komarje: rožmarin, sivka, poprova meta, bazilika…
  • Ko ste na terasi, se izogibajte uporabi močnih ličil, losjonov za telo, razpršil za lase, parfumov in deodorantov.
  • Oblecite se v ohlapna oblačila bele ali pastelnih barv, saj imajo komarji raje oprijeta oblačila temnejših barv.
  • Komarji niso ravno oboževalci ognja, zato si lahko pomagamo tudi s svečami

 

Zaščita pred komarji

 

 

Na prodajnih policah najdemo veliko izdelkov, ki so namenjena zaščiti pred komarji. Morda ste opazili, da vsebujejo sestavino, poimenovano s kratico DEET. Gre za dietiltoluamid, snov, ki zmede vonjalne receptorje komarjev. Čeprav so lahko repelenti, ki vsebujejo dietiltoluamid, zelo učinkoviti pri odganjanju komarjev, pa mnoge študije razkrivajo tudi njihove stranske učinke. Mednje sodijo izpuščaji, slabost, glavoboli, vrtoglavica, bolečine v mišicah in sklepih ter težave s koncentracijo.

Dietiltoluamid naj bi bil še posebej nevaren za otroke, saj lahko negativno vpliva na določene možganske funkcije oziroma na celotni živčni sistem.

Poleg tega pa je dietiltoluamid zelo škodljiv tudi za okolje.

 

Ali se lahko zaščitimo pred komarji z naravnimi sredstvi?

V rastlinah se nahajajo hlapne snovi, ki so s pomočjo destilacije ali mehanskega stiskanja izolirane v eteričnem olju. Ena izmed funkcij hlapnih snovi je, da odganjajo mrčes in zajedavce.

Za odganjanje nadležnega mrčesa so zelo učinkovita eterična olja limonske trave, citronele, poprove mete, evkalipta citiodora, bazilike, verbene, cimeta in klinčkov. Ampak previdno, za ta eterična olja veljajo varnostna opozorila: dražilna so za kožo in sluznico, upoštevati moramo maksimalne koncentracije, odsvetuje se uporaba za otroke, nosečnice in eptileptike.

Posebej previdni moramo biti pri uporabi eteričnih olj cimeta in klinčkov. Močno dražita kožo in že v nizkih koncentracijah uporabe lahko povzročita kemične opekline in druge škodljive učinke.

Koži prijaznejša in tudi učinkovita so eterična olja prave sivke, atlaške cedre, perlagonije, palmarose, evkalipta globolus, pomaranče. Kombinirali jih bomo z eteričnimi olji, za katera veljajo varnostna opozorila, kar pa še ne pomeni, da bo varno za otroke in nosečnice.

 

Kako uporabiti eterična olja proti nadležnim mrčesom?

Ker želimo varno uporabo eteričnih olj, jih nikoli ne uporabljamo nerazredčenih.

V vodni osnovi (sem sodi tudi hidrolat, aloja vera sok…) eterična olja niso topna in plavajo na površini. Kaj se zgodi? Eterična olja nerazredčena dobimo na kožo in lahko dražijo kožo ali povzročijo katero drugo neželeno reakcijo. Tudi tresenje nam pri tem ne pomaga.

Eterična olja so topna v alkoholu in v olju. Če uporabimo alkohol, moramo vzeti več kot 90%, da se eterična olja enakomerno razpršijo v osnovi. Vendar bi pogosta uporaba alkohola na koži lahko povzročila nezaželene učinke – suha koža, iritacija, rdečica.

Najbolj varna je uporaba rastlinskega olja, v kateri bomo redčili eterična olja. V poletnem času moramo biti pazljivi pri izbiri olj, ker lahko oksidirajo pod vplivom toplote in svetlobe. Brez skrbi lahko uporabimo olje jojobe (ki je pravzaprav vosek), nevtralno, mandljevo, marelično, sončnično, avokadovo, sezamovo, arganovo olje, olje grozdnih pešk… Posebej naj omenim še Neem olje, ki s svojim močnim, nekaterim neprijetnim vonjem odganja komarje. Osnovnemu olju ga dodamo do 10%.

Izogibamo se oljem kot so orehovo, konopljino olje, olje maline, olje granatnega jabolka, šipkovo olje…

V spletni trgovini boste našli naravni izdelek za zaščito proti komarjem – Makika je nežno olje, ki vsebuje lahka olja. Na koži ne pušča mastnega občutka. V Makiki so prisotna naravna eterična olja, ki preverjeno odganja komarje, klope in ostali nadležni mrčes.