ABC AROMATERAPIJE

ABC AROMATERAPIJE

Kaj je aromaterapija?

V zadnjih letih sem veliko časa posvetila aromaterapiji. Opazila sem, da ljudem beseda aromaterapija ni toliko poznana, čeprav je tudi pri nas vedno bolj razširjena.

Aromaterapija je dopolnilna terapija, ki blagodejno vpliva na človekovo zdravje in počutje. Lahko jo učinkovito uporabljamo na številne preproste načine.

 

Materiali

Najbolj razširjena uporaba aromaterapije je s pomočjo eteričnih olj. Ker pa so eterična olja zelo koncentrirani rastlinski izvlečki in imajo nekatera varnostna opozorila, lahko uporabimo tudi druge materiale in sicer hidrolate, rastlinska olja, macerate (oljni izvlečki) in ostale izvlečke rastlin, gele (npr. aloja vera), gline… Lahko pa materiale kombiniramo med seboj.

Pri izbiri materiala je potrebno upoštevati starost, spol, zdravstveno stanje, preobčutljivosti in alergije osebe, vrsto težave ter namen izdelka.

 

 

Načini uporabe

Uporaba aromaterapije poteka preko vonja: inhalacije, uporaba difuzorjev. Drugi način je topična uporaba: nanos izdelka na predele telesa.

Eteričnih olj nikoli ne nanašamo neposredno na kožo, temveč uporabimo primerno osnovo oz. bazo, v kateri jih bomo razredčili. Osnova je lahko rastlinsko olje, mazilo, kozmetičen izdelek, žepni inhalator… Izdelek prilagodimo osebi, kateri je namenjen. Pomembno je, da izberemo način uporabe, ki bo najbolj praktičen in učinkovit.

Pri občutljivih ljudeh, alergikih, otrocih, nosečnicah se bomo poslužili uporabe bolj blagih osnov: hidrolatov, rastlinskih izvlečkov itd.

 

Blagodejni učinki aromaterapije

Aromaterapija ima vpliv tako na fizično telo kakor tudi na čustveno, mentalno in duhovno raven.

Lahko nam je v pomoč pri:

  • Respiratornih težavah: prehlad, sinusitis, gripa…
  • Prebavnih motnjah
  • Hormonskem neravnovesju
  • Bolečinah v mišicah, revmi, artritisu
  • Stresu, anksioznosti, nespečnosti
  • Slabosti
  • Glavobolu in migreni
  • Kožnih težavah

 

Uporaba aromaterapije v varnem domačem zavetju

Vsako eterično olje ima svojo kemijsko sestavo, nekatera so popolnoma varna za uporabo, nekatera pa imajo varnostna opozorila. Njihova uporaba se je zelo razširila in v nekaterih primerih je nepravilna, kar nam lahko naredi več škode kot koristi.

Moje priporočilo: pred uporabo se posvetujte z Aromaterapevtom ali vsaj z nekom, ki pozna kemijo in delovanje eteričnih olj.